Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan ve 2010 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin yükseköğretim sistemine yeni bir soluk kazandırmak amacıyla kurulan üniversite, kısa sürede büyüyerek birçok fakülte, yüksekokul ve enstitüye sahip köklü bir eğitim kurumu haline gelmiştir. Eğitim dili olarak büyük oranda Türkçe kullanılmakla birlikte, bazı bölümlerde İngilizce eğitim de verilmektedir. Bu sayede üniversite, uluslararasılaşma sürecine katkı sağlamakta ve öğrencilerine küresel düzeyde rekabet edebilir bir eğitim sunmaktadır.
Üniversitenin adını aldığı Yıldırım Bayezid, Osmanlı Padişahları’ndan biridir ve bu isimle hem tarihî köklere vurgu yapılmakta hem de eğitimde güçlü bir vizyon hedeflenmektedir. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, kuruluş felsefesi itibarıyla araştırma odaklı bir üniversite olmayı hedeflemiş ve bu doğrultuda akademik kadrosunu güçlü tutmaya özen göstermiştir. Üniversitede yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen görev yapmakta, aynı zamanda öğrencilere araştırma yapabilecekleri olanaklar da sunulmaktadır.
Üniversitenin fakülteleri arasında Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, İşletme Fakültesi, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi gibi birçok alan yer almaktadır. Ayrıca lisansüstü eğitim veren Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü de bulunmaktadır. Bu çeşitlilik sayesinde üniversite, farklı akademik ilgi alanlarına sahip öğrencilere hitap etmektedir.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, kampüs olarak Ankara'nın farklı bölgelerine yayılmış durumdadır. Esenboğa Külliyesi, üniversitenin ana kampüsü olarak öne çıkmakta ve burada Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi gibi birçok birim yer almaktadır. Ayrıca üniversitenin Cinnah, Etlik, Ulus ve Bilkent gibi farklı bölgelerde de kampüs ve yerleşkeleri bulunmaktadır. Özellikle Tıp Fakültesi ile ilişkilendirilen Etlik Şehir Hastanesi, uygulamalı eğitimin önemli bir merkezi konumundadır.
Üniversite, öğrencilerine sadece akademik anlamda değil, sosyal ve kültürel alanlarda da gelişim imkanı sunmaktadır. Farklı öğrenci kulüpleri, seminerler, paneller, konferanslar ve sanat etkinlikleriyle öğrencilerin üniversite hayatını zenginleştirecek birçok faaliyet düzenlenmektedir. Ayrıca üniversite, değişim programları (Erasmus+, Mevlana, Farabi) kapsamında öğrencilere yurt içinde ve yurt dışında eğitim alma fırsatı da sunmaktadır.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, aynı zamanda uluslararası öğrencilere de ev sahipliği yapmakta ve bu öğrencilerin uyum sürecine destek olmak amacıyla çeşitli birimler ve etkinlikler organize etmektedir.