Saint Joseph Fransız lisesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
Saint Joseph Fransız Lisesi, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alan ve kökleri 19. yüzyıla dayanan köklü bir Fransız eğitim kurumudur. 1870 yılında Fransa merkezli bir Katolik eğitim cemaati olan "Frères des Écoles Chrétiennes" (Hristiyan Okulları Kardeşleri) tarafından kurulmuştur. Okulun kuruluş amacı, farklı din ve etnik gruplardan öğrencilere kaliteli bir eğitim vermekti. Bu nedenle, kurulduğu günden itibaren çok kültürlü ve çok dilli bir yapı benimsemiştir. Bugün laik ve çağdaş eğitim anlayışıyla Fransızca ağırlıklı öğretim yapan Saint Joseph, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel bir Anadolu lisesidir.

Eğitim dili Fransızcadır. Öğrenciler ayrıca Türkçe ve İngilizce dersleri de alır. Okulda hazırlık sınıfı dahil olmak üzere beş yıllık bir eğitim süreci vardır. Hazırlık sınıfında yoğun Fransızca eğitimi verilir. Fransızca seviyeleri yeterli seviyeye ulaşan öğrenciler diğer yıllarda fen ve sosyal bilimlerle ilgili bazı dersleri Fransızca olarak görürler. Okul, Fransa ile denkliğe sahiptir ve Fransızca eğitimin yanı sıra Türk müfredatını da eksiksiz olarak uygular. Mezun öğrenciler, hem Türkiye'deki üniversitelere hem de Fransa başta olmak üzere Avrupa'daki üniversitelere başvurma hakkına sahiptir.
Saint Joseph, sadece akademik başarısıyla değil, aynı zamanda öğrencilerine kazandırdığı kültürel birikim ve sosyal sorumluluk bilinciyle de öne çıkar. Okulda öğrencilerin aktif olduğu çok sayıda kulüp, sosyal sorumluluk projesi ve kültürel etkinlik düzenlenmektedir. Tiyatro, konser, sergi ve spor müsabakaları okul yaşamının önemli parçalarındandır. Aynı zamanda ekoloji ve çevre bilinci, okulun eğitim yaklaşımında önemli bir yer tutar. Okulun kendi bahçesi ve çevreci uygulamalarıyla öğrenciler doğayla iç içe bir eğitim süreci yaşar.

Kampüs, modern eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak altyapıya sahiptir. Fen laboratuvarları, dil sınıfları, büyük bir kütüphane, spor salonları, görsel sanatlar atölyeleri ve çok amaçlı salonları ile donatılmıştır. Okulun mimarisi hem tarihi özellikler taşır hem de çağdaş düzenlemelere uyum sağlar.
Saint Joseph Fransız Lisesi, öğrencilerine eleştirel düşünmeyi, farklı kültürleri anlamayı, çok dillilik ve evrensel değerleri içselleştirmeyi öğretmeyi hedefler. Bu yönüyle hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda saygın bir yere sahiptir. Mezunları arasında bilim insanları, sanatçılar, akademisyenler ve iş dünyasında etkili kişiler bulunmaktadır. Disiplinli, kültürlü ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeyi hedefleyen okul, yıllar içinde Türkiye'nin en prestijli ve yüksek başarı gösteren liselerinden biri haline gelmiştir.