Başlıca Eğitim Felsefesi Akımları

mervetufan

Öğretmen
24 Ağu 2025
400
0
16
Daimicilik (Değişmezcilik): Önemli temsilcileri; Robert Hutchins, Jakaze Martin. Bu akımın temelinde“ Klasik realizm” yatar. Bu eğitim görüşünü idealistlerin birçoğu da destekler.

Eğitim sağlam ve doğru karakterli insanlar yetiştirmelidir. İnsan doğasının en önemli yanı akıldır. Bu nedenle, eğitimde insan zihninin gelişmesine (entelektüel eğitime) önem verilmesi gerekir. Üstün zekâlı ve elit bireyler iyi yetiştirilmelidir. Maddi ve manevi öğeler birlikte verilmelidir. Sokratik yöntem kullanılır. Bilgi mutlaktır ve değişmezdir. Bu nedenle sabit program anlayışı benimsenir. Öğretmen alanının uzmanıdır.

Temel ilkeleri şunlardır:
İnsanın doğası ve ahlaki ilkeler değişmezdir(idealizm etkisi). Bunun için insan doğası gibi, eğitiminde hedefleri ve temel ilkeleri evrensel bir nitelikte (değişmez bir nitelikte) olmalıdır. Yani eğitim de evrensel nitelikteki belli gerçeklere göre şekillendirilmelidir. İnsanlar da bu değişmeyen ilkelere göre yetiştirilmelidir.

İnsanı tanımlayan en karakteristik niteliği rasyonelliği/aklı olup (düşünebilir olması),eğitimin temel hedefi de bu özelliği geliştirmek olmalıdır (entelektüel eğitime önem verilmelidir).

İnsan doğasının evrenselliği ve insan aklının en iyi ve en güzel eserleri klasik yapıtlarda örneklendirilmiştir. Eğitimde klasik yapıtlara ağırlık verilmelidir.

Akıl önemlidir. Akılla her doğru bulunabilir. Tüm doğrular akılda doğuştan vardır (idealizm).

Eğitim, hayata hazırlanmaktır. Okullar hiç bir zaman gerçek hayatın bir kopyası veya benzeri olamaz. Okulun temel işlevi; insan zihnini geliştirmek, ahlak gelişimini sağlamak ve kültürü etkili bir şekilde yeni kuşaklara aktarmaktır.

Öğrencilere her zaman her yerde ve her yaşta geçerli bilgi ve değerler kazandırılmalıdır. Çünkü öğrencilere dünyanın hem manevi hem de maddi gerçeklerini öğretecek bilgiler vermek gerekir. Bu bilgiler beşeri (sosyal) bilimler, matematik, felsefe, mantıkta bulunur.

İş ve meslek eğitimi meslek sahiplerine bırakılmalıdır.

Eğitim programı konu merkezlidir ve öğretmen alanının uzmanıdır.