Bohr Atom Modelinin Sınırlılıkları

mervetufan

Öğretmen
24 Ağu 2025
400
0
16
Bohr atom modeli; elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıkladığı hâlde çok elektronlu atomların çizgi spektrumlarını açıklamada yetersiz kalmıştır.

Bohr atom modeline göre elektronun bulunduğu yerler, neden çekirdeğe belirli uzaklıktaki yörüngelerle kısıtlanmıştır?

Kuantum Kuramı’nın gelişmesinde Louisde Broglieve Werner Heisen berg’in katkıları çok büyüktür.

DeBroglie elektronun hem parçacık hem de dalga özelliğine sahip olduğunu önererek dalga-tanecik ikiliğini geliştirmiştir.

Heisenberg ise elektron gibi küçük taneciklerin aynı anda hızının ve konumunun belli olamayacağını belirtmiştir.

Kuantum Kuramı’ndaki gelişmeler, elektronların, atomların ve moleküllerin enerjilerini ve davranışlarını açıklayan Schrödinger dalga denklemi ile zirveye ulaşmıştır.

Orbitaller Schrödinger dalga denkleminin çözümlenmesi sonucunda ortaya çıkar.

Kuantum Kuramı’nda elektronların en büyük olasılıkla bulunabileceği ve en yüksek yük yoğunluğuna sahip uzay bölgesine orbital denir.

ModernAtomTeorisi, Bohr atom modelindeki belirli enerji seviyesindeki yörüngeler yerine, belirli enerji seviyesindeki enerji kabukları ifadesini kullanır. Bu kabuklara lki kabuklara ayrılır ,alt kabuklarda da elektronların işgal ettiği orbitaller bulunur. Modern atom modeline elektron bulut modeli de denir.