Bursa BTSO Ali Osman sönmez fen lisesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
Bursa BTSO Ali Osman Sönmez Fen Lisesi, Türkiye’nin saygın fen liseleri arasında yer alan, akademik başarıları ve disiplinli eğitim anlayışı ile öne çıkan bir devlet okuludur. Okulun ismi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından sağlanan destekle sanayici Ali Osman Sönmez’in katkılarını onurlandırmak amacıyla verilmiştir. Bursa’nın merkez ilçelerinden birinde bulunan okul, ulaşım açısından kolay erişilebilir bir konumda yer almakta ve çevresindeki öğrenciler için güçlü bir eğitim alternatifi sunmaktadır.

Fen liseleri, matematik ve fen bilimleri alanında yetenekli öğrencileri bilimsel düşünceye yönlendirmek, onları üniversiteye ve ileri düzey akademik çalışmalara hazırlamak amacıyla kurulmuştur. BTSO Ali Osman Sönmez Fen Lisesi de bu misyonu başarıyla yerine getiren kurumlardan biridir. Öğrenciler Türkiye genelinde yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı ile yüksek puanlarla bu okula yerleşmektedir. Okulun her yıl aldığı öğrencilerin büyük kısmı, LGS'de derece yapanlardan oluşmakta ve bu da akademik seviyeyi sürekli yukarıda tutmaktadır.
Okulun eğitim programı, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olarak hazırlanmakla birlikte fen liselerine özel yoğunlukta matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri ile desteklenmektedir. Laboratuvar imkânları, deneysel çalışmalara uygun olarak donatılmıştır. Bu sayede öğrenciler teorik bilgilerini pratikte uygulama şansı bulurlar. Aynı zamanda fiziksel olanaklar açısından okul, modern derslikler, bilgisayar laboratuvarı, kütüphane ve çeşitli sosyal alanlarla donatılmıştır. Öğrencilere akademik başarılarının yanı sıra sosyal beceriler kazandırmak da öncelikler arasında yer alır.

BTSO Ali Osman Sönmez Fen Lisesi'nde İngilizce yabancı dil olarak zorunlu dersler arasındadır. Bazı sınıflarda hazırlık eğitimi de verilebilmektedir. Öğrenciler bu dil eğitimi sayesinde üniversite hazırlık süreçlerinde ve yurt dışı projelerde daha aktif rol alabilmektedir. Ayrıca okul, TÜBİTAK projeleri, bilim olimpiyatları, matematik ve fen yarışmaları gibi alanlarda da aktif bir katılım göstererek öğrencilerin bilimsel yönünü desteklemektedir. Bu projelere katılan öğrenciler sıklıkla bölgesel ve ulusal düzeyde dereceler almaktadır.
Üniversiteye giriş başarısı açısından okul, Türkiye'nin en prestijli üniversitelerine yüksek oranla öğrenci yerleştirmektedir. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversitesi, Yıldız Teknik ve Galatasaray Üniversitesi gibi kurumlara her yıl çok sayıda mezun kazandırmaktadır. Bu başarının arkasında öğretmen kadrosunun deneyimi ve öğrencilerin hedefe odaklı çalışma alışkanlıkları bulunmaktadır. Rehberlik servisi sayesinde öğrencilerin sınav kaygılarıyla başa çıkmaları, kariyer hedeflerini doğru belirlemeleri ve motivasyonlarını yüksek tutmaları sağlanmaktadır.

Sosyal etkinlikler de okulun önemli bir parçasıdır. Münazara kulübü, tiyatro, müzik grupları, öğrenci meclisi gibi yapılanmalarla öğrenciler düşüncelerini ifade etme, ekip içinde çalışma ve liderlik becerilerini geliştirme şansı bulur. Spor alanında ise basketbol, voleybol ve masa tenisi gibi branşlarda okul takımları müsabakalara katılmakta, başarılı sonuçlar elde etmektedir. Okul içi ve dışı geziler, bilim kampları, üniversite tanıtım etkinlikleri ve seminerlerle öğrencilerin dünyaya daha geniş bir perspektiften bakmaları sağlanmaktadır.
BTSO Ali Osman Sönmez Fen Lisesi, Bursa’nın eğitim kalitesi yüksek liselerinden biri olup, hem akademik başarıyı hem de kişisel gelişimi esas alan çok yönlü bir eğitim anlayışı benimsemiştir. Mezunları arasında akademisyenler, mühendisler, tıp doktorları ve bilim insanları yer almakta; bu da okulun öğrencilerine sunduğu sağlam temelin bir göstergesi olmaktadır. Bursa’da ve Türkiye genelinde saygınlığını sürdüren bu okul, bilimsel düşünceyi ve etik değerleri önceleyen bireyler yetiştirmeye devam etmektedir.