Gelişmiş Ülkeler (Yüksek Kalkınma Düzeyi) 
Bu ülkeler, yüksek kişi başı gelir, güçlü sanayi ve hizmet sektörü, kaliteli eğitim ve sağlık sistemleri ile tanınır. Yaşam standartları genellikle yüksektir ve teknoloji kullanımı yaygındır.
- Amerika Birleşik Devletleri
– Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri, teknoloji ve finans merkezleriyle ünlü. - Almanya
– Avrupa'nın ekonomik motoru, güçlü sanayi ve mühendislik sektörü. - Japonya
– Teknoloji ve otomotiv alanında öncü, yüksek yaşam standartları. - İsveç
– Sosyal refah sistemi çok gelişmiş, eğitim ve sağlık hizmetleri üst düzey. - Kanada
– Geniş doğal kaynaklar, yüksek yaşam kalitesi ve göçmen dostu politikalar.
Gelişmekte Olan Ülkeler (Orta Kalkınma Düzeyi) 
Bu ülkeler hızlı ekonomik büyüme ve altyapı gelişimi gösteriyor, ama hâlâ bazı alanlarda eşitsizlik ve gelişme fırsatları mevcut.
- Brezilya
– Büyük doğal kaynaklara sahip, tarım ve sanayi gelişiyor, ama sosyal eşitsizlik yüksek. - Hindistan
– Hızla büyüyen teknoloji ve hizmet sektörü, ama bazı bölgelerde altyapı sorunları var. - Meksika
– Turizm ve sanayi gelişmiş, ekonomik farklılıklar belirgin. - Güney Afrika
– Afrika’nın en güçlü ekonomilerinden biri, ama gelir dağılımı eşitsiz. - Endonezya
– Güçlü doğal kaynaklar ve genç nüfus, ekonomik büyüme hızla artıyor.
Az Gelişmiş Ülkeler (Düşük Kalkınma Düzeyi) 
Bu ülkelerde kişi başı gelir düşük, sağlık ve eğitim hizmetleri sınırlı, altyapı yetersizdir. Tarım ve doğal kaynaklar çoğunlukla ekonomik dayanak noktasıdır.
- Somali
– Sürekli çatışmalar ve siyasi istikrarsızlık, düşük altyapı ve sağlık hizmetleri. - Afganistan
– Uzun süreli çatışmalar, düşük eğitim ve sağlık göstergeleri. - Haiti
– Doğal afetler ve yoksulluk büyük sorun, kalkınma düzeyi düşük. - Nijer
– Tarıma dayalı ekonomi, düşük yaşam beklentisi ve eğitim oranı. - Çad
– Su ve gıda kaynakları sınırlı, altyapı ve sağlık hizmetleri yetersiz.