Notre Dame de Sion Fransız Lisesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
Notre Dame de Sion Lisesi, Fransız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanınan ve denetlenen bir okul statüsündedir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na da bağlıdır. Bu çift yapılı sistem, öğrencilerin çok kültürlü bir eğitim almasını sağlar. Öğretmen kadrosu da bu yapı doğrultusunda hem Türk hem de Fransız öğretmenlerden oluşur. Öğrenciler, Fransız diploması olan "Diplôme du Baccalauréat" almazlar ama DELF gibi resmi Fransızca yeterlilik sınavlarına hazırlanırlar ve bu sertifikalara sahip olurlar.

Akademik başarıları oldukça yüksektir. Öğrenciler genellikle Türkiye’nin önde gelen üniversitelerine, özellikle tıp, mühendislik, hukuk ve sosyal bilimler alanlarına yönelirken, önemli bir kısmı Fransa, Kanada, İsviçre ve Belçika gibi ülkelerdeki üniversitelerde de öğrenimlerine devam etmektedir. Bunun yanı sıra öğrenciler uluslararası sınavlara, olimpiyatlara, MUN (Model United Nations), sosyal sorumluluk projelerine ve çeşitli sanat-sportif faaliyetlere aktif olarak katılır.
Kampüs, tarihi bir binada yer almakta olup aynı zamanda modern eğitim gereksinimlerini karşılayacak şekilde donatılmıştır. Geniş kütüphane, laboratuvarlar, sanat ve müzik atölyeleri, tiyatro salonu, spor alanları ve bilgisayar laboratuvarları ile öğrencilere zengin bir öğrenme ortamı sunulur. Okulun kültürel yapısı oldukça renklidir. Tiyatro oyunları, konserler, sergiler, şiir dinletileri ve geleneksel Fransız bayramlarına özgü etkinlikler okul hayatının vazgeçilmez parçalarıdır.

Okul, kültürler arası diyalog, sosyal sorumluluk, çevresel duyarlılık ve toplumsal farkındalık gibi değerleri eğitim sürecine entegre eder. Öğrenciler sadece akademik anlamda değil, etik ve insani değerler bakımından da gelişmiş bireyler olarak mezun olurlar. Ayrıca, Fransız okullarının genel yapısına uygun olarak katı bir disiplin anlayışı ile akademik ciddiyet birlikte yürütülür.
Notre Dame de Sion Lisesi’ne giriş, Türkiye genelinde yapılan merkezi sınavla olur ve oldukça yüksek bir puanla öğrenci kabul eder. Bu da okulun akademik seviyesini yüksek tutar. Mezunları arasında sanatçılar, akademisyenler, iş insanları ve düşünce dünyasında önemli yere sahip isimler bulunmaktadır. Uzun yıllara yayılan tarihi, kültürel zenginliği ve güçlü eğitimiyle okul, Türkiye’deki Fransız liseleri arasında öne çıkan kurumlardan biridir.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, İstanbul’un Şişli semtinde yer alan, köklü tarihi ve güçlü eğitim geleneğiyle tanınan özel bir Fransız lisesidir. 1856 yılında, Katolik bir tarikat olan Notre Dame de Sion Rahibeleri tarafından kurulmuştur. Başlangıçta sadece kız öğrencilere eğitim veren okul, 1996 yılından itibaren karma eğitime geçmiş ve hem kız hem de erkek öğrencilere kapılarını açmıştır. Bu değişim, okulu hem geleneksel değerlerini koruyan hem de modern dünyaya ayak uyduran bir kurum hâline getirmiştir.

Okulun eğitim dili Fransızcadır ve hazırlık sınıfında öğrenciler, Fransızca’yı ileri düzeyde öğrenirler. Bunun yanında Türkçe, İngilizce ve seçmeli üçüncü yabancı dil (genellikle İspanyolca ya da Almanca) eğitimi de verilmektedir. Öğrenciler Fransız ve Türk müfredatına göre eş zamanlı olarak eğitim görürler. Bu yapı sayesinde mezunlar hem Türkiye’deki üniversitelere hem de Fransa başta olmak üzere yurt dışındaki üniversitelere başvuru yapabilecek donanıma sahip olurlar.